Jip en Janneke

Manlief heeft ons verlaten… voor vier dagen.
Samen met zijn ploegmaats doet hij mee aan een meerdaagse koers.
Hij verheugt zich er al weken op.
Het is een hele happening, met loodzware etappes en tijdritten.
Ze slapen in huisjes op een vakantiepark. Fijn met mannen onder elkaar. Geloof me, het gaat die vier dagen echt alleen maar over wielrennen.

Mijn man is ’s ochtends zijn spullen aan het inpakken. Racefietsen, fietskleding, bidons, gelletjes, energierepen ‒ alles wat met de koers te maken heeft, moet mee.
‘Ik moet een handdoek en theedoek meenemen. Welke kan ik pakken?’ vraagt hij aan me.
‘Laat mij maar,’ zeg ik.
Ik heb namelijk een speciaal stapeltje oude keukendoeken. Daar kan ik er beter een paar van meegeven. Hoeft hij er ook niet zuinig op te zijn. Die doeken worden de komende dagen vast niet alleen in de keuken gebruikt, of juist helemaal niet. Als ze zwart en in stukken terugkomen, kunnen ze zo de vuilnisbak in.

‘Oh ja, ik moet ook zelf bedlinnen meenemen.’
‘Pak ik wel even,’ zeg ik.
Ook daar heb ik een speciaal stapeltje voor. Ik duik de kast in en haal een oud dekbedovertrek tevoorschijn, met Jip-en-Janneke-print.
Die stamt nog uit mijn studententijd. Toen had ik een Jip-en-Janneke-fase.

Ik leg het overtrek en het kussensloop bij zijn koffer en kijk er nog even naar.
Is dit eigenlijk wel iets voor een serieuze, tot in de puntjes gesoigneerde amateurwielrenner? Zijn maten zien hem aankomen met zijn Jip-en-Janneke-slaapspullen.

Maar dan denk ik weer aan de kinderbidon met chocolademelk, die hij vaak na de koers leegdrinkt. Interesseert hem ook niks wat anderen daarvan zeggen.

Misschien wordt hij wel trendsetter. Als hij dit weekend goed rijdt, willen straks al zijn ploegmaats onder een Jip-en-Janneke-dekbedovertrek slapen. Ik zie het al helemaal voor me.

<a href=”https://nl.freepik.com/vrije-foto-vectoren/achtergrond”>Achtergrond vector gemaakt door iconicbestiary – nl.freepik.com</a>